e-copedia

e-copedia - din hjelp til e-conomic
StartGenerelt Faq

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Her har vi samlet noen av de spørsmålene vi oftest blir stilt i supporten. Rull/scroll nedover siden for å se svarene.

Fakturaer/Kreditnotaer
1. Hvorfor ligger en faktura på Hjem-siden som ubetalt, selv om jeg har bokført at kunden har betalt?
2. Hvorfor kommer ikke fakturaen opp etter bokføring, selv om jeg har huket av for 'Vis faktura etter bokføring'?
3. Jeg vil gjerne ha en kopi av min faktura for min e-conomic lisens, men jeg kan ikke finne den i min e-mailinnboks?
4. Jeg vil gjerne ha en kopi av en faktura jeg har sendt til en kunde. Hvor finner jeg det?
5. Hvordan lager jeg en kreditnota? Og kan jeg kreditere bare enkelte varer på en utsendt faktura?
6. Kunden jeg har sendt en faktura til, påstår at han ikke har mottatt fakturaen. Hvor kan jeg sjekke om dette stemmer?
Mva
7. Hvordan kan jeg fakturere uten/med mva?
8. Jeg har blitt mva-pliktig. Hvordan kan jeg etterfakturere mva?
9. Hvordan får jeg automatisk bokføring av mva?
Regnskapsår
10. Hvordan avslutter jeg et regnskapsår, og hvilken effekt har dette?
11. Har man mulighet til å starte bokføringen i det nye regnskapsåret selv om man ikke er helt ferdig med årsavslutningen?
Tilleggsmodul
12. Jeg vil aktivere en tilleggsmodul. Hvordan gjør jeg det?
Bokføring
13. Hvilken konto skal jeg bokføre på?
14. Hvordan kan jeg legge inn åpningsbalanse i min nye e-conomic avtale?Fakturaer/Kreditnotaer

1. Hvorfor ligger en faktura på Hjem-siden som ubetalt, selv om jeg har bokført at kunden har betalt?

En faktura kan ligge på hjemsiden som forfalt, selv om det er postert en kundebetaling på denne, fordi salgsfakturaen og kundebetalingen ikke har blitt utlignet i prosessen. Utligning vil si at programmet forstår at en faktura og en betaling "hører sammen". Det kan da være nødvendig med en automatisk utligning for at fakturaen og betaling skal bli "matchet" sammen, og dermed at oversikten på Hjem-fanen er oppdatert.

Les gjerne mer om dette her:

Man kan også utligne fakturaer og betalinger manuelt på hver enkelt kunde/leverandør. Ved å gå til henholdsvis kundelisten eller leverandørlisten, kan man se 'Åpne posteringer' på den aktuelle kunden/leverandøren, og dermed "matche" åpne posteringer - altså utligne manuelt. Les gjerne mer om dette her:

Dersom man har bokført en innbetaling, men bokført den på en annen kunde enn fakturaen ble bokført på, kan man utligne beløpene ved å gjøre en manuell korreksjon. Les gjerne mer om dette her:2. Hvorfor kommer ikke fakturaen opp etter bokføring, selv om jeg har huket av for 'Vis faktura etter bokføring'?

Det kan være at din nettleser ikke tillater 'pop-up'-vindu (forgrunnsvinduer). Nettlesere kan være innstilt til å oppdatere seg automatisk, og da kan slike innstillinger bli endret. Derfor kan de skje at fakturaen ikke lenger viser seg etter bokføring, selv om den tidligere har gjort dette. Sjekk gjerne innstillingene for forgrunnsvinduer i din nettleser, om dette problemet har oppstått.3. Jeg vil gjerne ha en kopi av min faktura for min e-conomic lisens, men jeg kan ikke finne den i min e-mailinnboks?

Du kan finne dine fakturaer fra e-conomic under det oransje tannhjulet > Alle innstillinger > Abonnement > Abonnementsstatus > Vis fakturaer fra e-conomic. Om du skulle ha noen spørsmål til din faktura, kontakt gjerne oss i supporten.

4. Jeg vil gjerne ha en kopi av en faktura jeg har sendt til en kunde. Hvor finner jeg det?
Under Salg > Fakturering > Arkiv, kan du finne alle fakturaer/kreditnotaer/ordrer/tilbud/ordrer du har sendt fra e-conomic. Husk å sjekke at du har valgt riktig under 'Type' når du søker.5. Hvordan lager jeg en kreditnota? Og kan jeg kreditere bare enkelte varer på en utsendt faktura?
Hvordan du lager en kreditnota kan du lese mer om her. Du kan også fint kreditere bare deler av en faktura, ved å slette de varer fra kreditnotaen som du ikke skal kreditere.6. Kunden jeg har sendt en faktura til, påstår at han ikke har mottatt fakturaen. Hvor kan jeg sjekke om dette stemmer?
Dersom du går til Salg > Fakturering > Sendt, kan du se alle fakturaer du har sendt fra e-conomic, og hvilken e-postadresse som har vært mottaker. Videre kan du se status for levering av fakturaen.Mva


7. Hvordan kan jeg fakturere uten/med mva?
Om du fakturerer en kunde med eller uten mva avhenger av hvilken varegruppe varen du skal fakturere er lagt inn under. Dersom du går til Salg > Varer > Varer, og trykker på blyantikonet for redigering på varen det gjelder, kan du velge hvilken varegruppe den tilhører. Om den legges inn under varegruppen 'Avgiftspliktig omsetning' fakturerer du med mva på denne varen. Skal du fakturere uten mva må du legge varen under vareguppen 'Avgiftsfri omsetning'. Mangler du en varegruppe, kan det opprettes flere.8. Jeg har blitt mva-pliktig. Hvordan kan jeg etterfakturere mva?
Etter du har blitt registrert som mva-pliktig kan du etterfakturere mva. Dette kan du lese mer om her.9. Hvordan får jeg automatisk bokføring av mva?
I systemkonto er det nødvendig å sette opp en konto for automatisk bokføring av mva. Les mer om dette her. Når mva-rapporten så markeres som rapportert, vil mva-kontoene tømmes mot kontoen innstilt i systemkonto. Dermed slipper du å tømme inngående og utgående mva.konti mot oppgjørskonto manuelt.Regnskapsår


10. Hvordan avslutter jeg et regnskapsår, og hvilken effekt har dette?
Hvordan du avslutter et regnskapsår kan du lese mer om her. Konsekvensen av å avslutte et regnskapsår kan du lese mer om her.11. Har man mulighet til å starte bokføringen i det nye regnskapsåret selv om man ikke er helt ferdig med årsavslutningen?
Ja, det er fullt mulig og som oftest nødvendig å starte bokføringen i det nye regnskapsåret før man er klar til å avslutte "det gamle". Når du oppretter det nye regnskapsåret kan du ta stilling til om du ønsker at regnskapet for det nye året skal starte med en ny bilagsnummerserie, slik at den kan holdes adskilt fra bilagsnummerserien i de tidligere regnskapsår. For å løse dette på best mulig måte anbefaler vi deg å opprette en ny kassakladd hvor du definerer neste bilagsnummer.

Tilleggsmoduler


12. Jeg vil aktivere en tilleggsmodul. Hvordan gjør jeg det?
Det kan du gjøre ved å gå til det oransje tannhjulet > Alle innstillinger > Abonnement > Tilleggsmoduler. Velg så den modulen du vil aktivere, og trykk på blyantikonet. Huk av for 'Tilgang' og trykk 'Lagre'.Bokføring


13. Hvilken konto skal jeg bokføre på?
Vi i supporten har ikke mulighet til hjelpe deg med regnskapstekniske spørsmål, men dersom du trenger tips til flere kontoer enn de du allerede har i din kontoplan, kan du lese mer om det her.14. Hvordan kan jeg legge inn åpningsbalanse i min nye e-conomic avtale?
Åpningsbalanse, inngående balanse, saldobalanse. Kjært barn har mange navn… Ved overgang fra et annet system til e-conomic har du mulighet til å legge dette inn på to ulike måter, enten ved import eller ved å fordele bilag manuelt som finansbilag. Uansett hvilket av alternativene du velger, anbefaler vi deg å bruke siste dag i forrige regnskapsår som bilagsdato (31.12), slik at du har mulighet til å avslutte regnskapsåret og få balansen overført til det nye regnskapsåret som du vil starte med å bokføre i.Vil du til toppen av artikkelen igjen eller vil du lese mer om emnet?
Til toppen
Tilbake til emnet og les mer om generelle funksjoner


Har du bruk for mer hjelp?

Av og til opplever vi at kundene våre kjenner til detaljer i programmet som vi i supporten ikke har tenkt på selv.

Hvis du sitter inne med et godt tips eller triks, eller har et spørsmål til programmet, må du gjerne sende oss en mail til info@e-conomic.no.

Du kan også ta en tur innom Forum for å se om det allerede finnes et godt tips eller svar på spørsmålet ditt der.

generelt/faq · Sist modifisert: 2015/11/27 13:20 av Anne Grete Tveit
e-conomic norge as